بیشک یکی از ابزارهایی که در آشپزی و شیرینیپزی مدرن کاربرد فراوان دارد، فر است، این در حالی است که این وسیله کاربردی مهم، در آشپزخانه اکثر خانمهای ایرانی خاصیت اصلی خود را از دست داده و به مکانی برای قرار دادن ظرفها و وسایل کماستفاده تبدیل شده است. از این رو، اشغال بودن فضای داخلی فر، باعث شده تا خیلی از افراد، حس و حوصله خالی و آماده کردن آن برای پخت و پز خوراكهاي فری را نداشته باشند و عملا آن را به یک ویترین شیشهای تبدیل کنند، اما آشپزی با فر بسیار ساده و در عین حال لذتبخش است، به شرط اینکه نکات کلیدی و ترفندهای آن را بدانید. پس همین حالا به فکر یک جا برای وسایل داخل فر باشید تا تحول در سبک آشپزی را وارد آشپزخانه خود کنید.
بهطور کلی، فر در دو نوع مختلف وجود دارد؛ فرهای گازی و فرهای الکتریکی یا برقی که تمرکز ما در این مقاله، روی فرهای گازی است. یکی از کارهای مهم برای استفاده از فر، تمیز کردن مرتب آن است. پخت خوراك در فر باعث میشود گهگاهی تکههای خوراك به کف، دیوارهها و سینی فر بچسبد، از اینرو باید هر بار پس از پخت، نسبت به تمیز کردن آن اقدام کرد؛ اما برویم سراغ اصول استفاده از فر.
با اصول فر خود آشنا شوید
قبل از اینکه کار با فر را شروع کنید، باید دستورالعمل استفاده از آن را مطالعه کنید. این کار شما را از نحوه روشن یا خاموش کردن فر و اصول ابتدایی آن اعم از تنظیم درجه حرارت آگاه میکند. تمام فرها دارای سینی هستند که معمولا در طبقه وسط جانمایی شدهاند. از این رو، قبل از کار با فر، سینی را خارج کرده و در طبقات دیگر نیز قرار دهید؛ چراکه بعضی از خوراكها مستلزم این هستند که در طبقات بالا یا پایینِ فر پخته شوند.
از دماسنج استفاده کنید
فرهای گازی معمولا از نظر حرارت دچار نوسان میشوند، حتی اگر شما فر را روی حرارت خاص و مشخصی تنظیم کرده باشید، این احتمال وجود دارد که درجه حرارت بهطور غیرمنتظره در طول فرایند پخت، افزایش یا کاهش پیدا کند؛ بنابراین، بهتر است از یک دماسنج یا حرارتسنج مخصوص فر استفاده کنید تا از درجه حرارت فر مطمئن شوید. این حرارتسنج را باید در داخل فر قرار دهید، پس برای اینکه شاخص درجه آن مشخص و واضح باشد، بهتر است لامپ درون فر را روشن کنید. نکته دیگر اینکه باز کردن زیاد درِ فر در طول فرایند پخت، باعث کاهش درجه حرارت آن میشود.
در طول فرایند پخت، سینی یا قالبهای فر را بچرخانید
همانطور که گفته شد، حرارت در فرهای گازی ممکن است دچار نوسان شود. حرارت در برخی قسمتهای فر ممکن است داغتر و در برخی قسمتها سردتر شود؛ لذا، در طول زمان پخت، گهگاهی درِ فر را باز کنید و سینی یا قالبهای فر را چند درجه بچرخانید تا غذا بهطور یکدست بپزد.
سینیهایی که در آنها نان، بیسکوییت، کیک و مافین پخته میشود، باید در نیمه زمان پخت، 90 درجه بچرخند. اگر بیش از یک سینی برای پخت چیزهایی مثل بیسکوییت و کوکی دارید، جای آنها را در طبقات بالا و پایین تغییر دهید، اما ظرفها و قالبهای نسوز و شیشهای ماجرای متفاوتتری دارند، آنها باید در طول زمان پخت، چندین بار چرخش داشته باشند.
برای رویه قهوهایتر، از طبقه بالاتر استفاده کنید
گاهی برخي از خوراكها مانند انواع مختلف پای، به سختی در فرهای گازی رویهای قهوهای پیدا میکنند؛ بنابراين برای این کار بهتر است آنها را در طبقه بالاي فر قرار دهيد، این کار کمک میکند تا رویه خوراك سریعتر قهوهایرنگ شود.
برای تُردی بیشتر، حرارت را بیشتر کنید
یکی از تفاوتهای فرهای گازی با نوع الکتریکی یا برقی به رطوبت در فضای داخلی فر برمیگردد که میزان رطوبت در فرهای گازی بیشتر است و طبیعتا روی تُردی خوراك تاثیر میگذارد. مواد غذايي مانند سیبزمینی رُستشده بهراحتی در یک فر گازی، تُرد و کریسپی نمیشود. برای این کار، بهتر است درجه حرارت فر را حدود 25 درجه داغتر از میزانی که در دستور ذکر شده است، تنظیم کرد. این کار باعث میشود تا هوراك در نهایت تُردتر شود.
از ظروف فلزی تیره استفاده نکنید
هرگز نباید از ظروف فلزی تیره در فرهای گازی استفاده کنید. حرارت در فر گازی از قسمت کف و پایین فر بالا میآید. ظروف فلزی تیره حرارت را سریعتر جذب میکنند، همین مساله باعث میشود تا کفِ خوراك بسوزد و به اصطلاح ته بگیرد. بهجای استفاده از این ظروف، از ظروف فلزی رنگ روشن، ظروف شیشهای و یا سیلیکونی استفاده کنید.
دیدگاه خود را بنویسید